Zioła, które warto hodować w swoim domu

Zapewne większość miłośników ogrodnictwa ma w swoim domu choć jeden rodzaj ziół. Hoduje się je nie tylko w celach żywieniowych, ale także dekoracyjnych do potraw. Taka mała plantacja może być prowadzona zarówno w przydomowym ogródku, jak i na parapecie w kuchni. Jeśli ktoś jeszcze nie prowadzi swojej ziołowej hodowli, warto by zapoznał się w niniejszym artykułem.

Co warto zasiać?

W skład tych najbardziej popularnych, bez wątpienia wchodzi m.in. bazylia, która jest rośliną delikatną, podlewa się ją raz na dzień, zazwyczaj w południe. Możemy ją dodać do wielu potraw, m.in. słynnego spaghetti lub do pomidorów z serem mozzarella. Majeranek świetnie sprawdzi się do dań mięsnych, jak i sałatek warzywnych. Podlewa się go podobnie jak bazylię. Kolejnym ziołem wartym uwagi jest oregano. Przyda się ono miłośnikom pizzy, owoców morza, zup i mięs. Szczypiorek jest niezastąpiony przy surówkach, sałatkach, twarożkach i innych dań z nabiału. Dużo korzyści smakowych przyniesie nam także tymianek, który idealnie współgra z sosami czy marynatami. Wszystkie trzy, wyżej wymienione rośliny powinnyśmy podlewać raz w ciągu dnia.

Kiedy i jak sadzić?

Większość ziół lubi ciepłe pory roku, natomiast jeśli dostarczymy im wystarczającą ilość ciepła w domu, to spokojnie mogą nam posłużyć przez ok. rok do dwóch lat. Zasadniczo tego typu rośliny powinniśmy siać płytko, w żyznej glebie. Warto też pamiętać o podcinaniu uschniętych listków – pozbywajmy się raczej tych z boku niż z góry. Pozwoli to na ich zdrowy i szybki wzrost.

Jakie korzyści dają zioła?

Jak już zostało wspomniane we wstępie, zioła dodają potrawom nie tylko aromatyczny smak i zapach, ale także poprawiają ich wygląd. Poza tymi stricte przeznaczonymi do dań, powinniśmy wspomnieć również o ziołach typu: skrzyp polny, dziurawiec czy pokrzywa z których można sporządzić herbatki. Tego typu napary wspomagają nasz metabolizm, wpływaj korzystanie m.in. na włosy, skórę i paznokcie. Na zszargane nerwy świetnie sprawdzi się melisa, a na problemy trawienne mięta.

Zioła są nie tylko tanie w zakupie, ale i w utrzymaniu. Nie wymagają od nas wielkiego zainteresowania, natomiast mają dobroczynny wpływ nie tylko na nasze kubki smakowe, ale i na zdrowie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s