Krzewy owocowe, które warto mieć w swoim ogrodzie

krzewy owocoweNa pewno wiele osób marzy o świeżych owocach prosto ze swojego ogródka. Nic prostszego – wystarczy mieć troszkę miejsca, odpowiednie warunki i trochę chęci, by móc kosztować własnych zbiorów. Krzewy owocowe dają nie tylko pyszne owoce, ale i tworzą obraz miły dla oka.

Rodzaje krzewów i ich wymagania

Jeśli chodzi o krzewy, to wybór mamy dość duży. Praca wokół nich nie jest zbyt złożona, a efekty mogą być dla nas naprawdę zaskakujące. Większość owoców zbiera się w okolicach lipca aż do jesieni. Agrest – jest rośliną dość wrażliwą na słońce, więc warto go zasadzić w miejscu zacienionym. Jeśli zadbamy o jego dobre nawodnianie, to da nam słodkie i pełne owoce. Powinniśmy natomiast uważać przy pracach związanych z podcinaniem gałązek, gdyż są one kłujące. W okresie letnim przycinajmy boczne gałązki. Borówka – (inaczej jagoda amerykańska) to krzak, który powinniśmy sadzić w kwaśnej glebie, zachowując przy tym jej stałą wilgotność. Dojrzałe owoce borówki są koloru ciemno-fioletowego, natomiast dojrzewają w kilkudniowych odstępach czasowych. Czerwona i czarna porzeczka – krzaki te, poza przycinaniem suchych pędów, nie wymagają od nas dużego wkładu pracy. Jeśli chcemy zerwać większą ilość owoców, możemy podciąć pędy w odległości do 3 cm. od podstawy. Tak samo jak przy agreście, tak i gałązki porzeczki powinny być przycinane latem.
Jeżyny – aby otrzymać smaczne owoce, powinniśmy posadzić krzak w miejscu wilgotnym i zacienionym (choć niekoniecznie). Ze względu na fakt, iż jeżyna lubi się rozrastać, unikajmy sadzenia w jej pobliżu innych roślin.
Maliny – w zależności od odmiany, maliny owocują latem lub jesienią. W obu przypadkach stare pędy powinniśmy przycinać przy samej ziemi. Poza podcinaniem, krzak maliny nie wymaga od nas innych prac.

Co zrobić z owocami?
Do wyboru mamy kilka opcji. Z zerwanych owoców możemy przygotować m.in. dżemy, konfitury, marmolady i kompoty. Smaczne będą także zjedzone w całości, np. z dodatkiem bitej śmietany. Pamiętajmy o umyciu owoców – spłuczmy wszystko to, co się na nich osadziło. Osobiście przygotowane przetwory będą z pewnością smakowały lepiej, niż te gotowe do kupienia w sklepie. W końcu to my decydujemy, co znajdzie się w słoiczku i w jakich proporcjach. Ze względu na fakt, iż bardzo często owoce są słodkie same w sobie, możemy spokojnie ograniczyć do minimum ilość dodawanego do przetworu cukru.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s